divendres, 22 de febrer del 2008

ADOLESCÈNCIA: ELS JOVES "CLAUER"


Avui dia se sent parlar sovint del comportament dels adolescents de forma negativa: el fracàs escolar, la falta de respecte, la falta de motivacions, el "bullyng", el "botellón" .
Hi ha una tendència a donar a aquests adolescents la culpa de tot el que estan vivint i sincerament, penso que els adults tenim una bona part de culpa en tot això.
Hi ha diversos factors que han fet de l´ adolescent una persona exageradament dependent dels amics i amigues, que no conversa amb els seus pares i sense motivacions .

1.En primer lloc ens trobem amb el factor pares. Aquesta generació de pares i mares que estem massa pendents d´ aconseguir els bens materials i autorealitzar-nos professionalment. Això no és negatiu però hauríem de trobar un espai diari per dedicar als fills. Falta comunicació i transmissió de valors als nostres fills. Valors com el respecte, la solidaritat, la vertadera amistat, l´ esforç ...van quedant relegats al fons de l´ armari . Els nostres adolescents són "nens clauer", ja que han portat penjades les claus de casa des de ben joves. I en arribar a la llar no troben ningú.
Això els porta al segon punt:

2.Com que estan sols a casa, comencen a entrar en el món d´ internet . Messenger i altres pàgines supleixen la família i formen part de la seva vida quotidiana , en certes ocasions amb el perill que suposa entrar en segons quins xats o pàgines d´ adults.

3.L´escola es obligatòria fins a 16 anys.D´acord! però a les hores busquem un sistema educatiu que ajudi al jovent a trobar camins per aconseguir un graduat indispensable en el futur laboral. S´ han d´ invertir molts més diners en aconseguir aules-taller, uecs , fer partícip al jove de la seva educació. Un sistema molt més actiu i no deixar als nois i noies com simples receptors, ja que això comporta un avorriment a les aules. I de passar tantes hores sense motivacions a les aules ens trobem a vegades amb el problema següent...

4.Els alumnes més problemàtics no reben l´ atenció necessària i acaben portant als instituts unes lleis de violència, bullyn i altres alarmes que podrien ser una manera desesperada de voler cridar l´ atenció d ´ alguna forma .I per què? falta d´ afectivitat ,falta d´ autoestima i de seguretat en ells mateixos.

5.M´agradaria donar per tant un crit d´ alerta a la nostra societat en general . Els adolescents necessiten atenció i aquesta atenció ha de ser de tot tipus: familiar, institucional i social.



com ho veieu
?

21 comentaris:

Anònim ha dit...

una veritat gegant com la copa d´un pi.
Ens passa molt això de deixar caure tot sobre la mainada.bon post.

Striper ha dit...

Certamen aixo es una realitat, i pensant en una felicitat dels moments hem obidat valors com el esforç, diciplina, respecte i d'altres que si béno sempre son gratificans si ho poden ser a llarg plaç, i que el futur també sera important.

FERNANDO SANCHEZ POSTIGO ha dit...

Me queda con la adolescencia de nuestra época que la actual. NO me gusta nada como van las cosas en el tema de los jóvenes.

un beso.

garmir ha dit...

Hola Estela:
Molt bon article, felicitats.

Anònim ha dit...

totalment d'acord. Els adolescents són víctimes d'uns pares excessivament transigents.

Anònim ha dit...

una veritat com la muntanya del montgrí.

Anònim ha dit...

es veritat que s´han d´ajudar però ells també són una panda de mimats que ho han tingut tot i ara a sobre ens volen manar i dirigir a tots.
No respecten ni pares ni mestres ni res...

zel ha dit...

Què t'he de dir... i què he de dir a l'anònim? Una colla de... som el que ens fan i el que els altres esperen de nosaltres, som en la mesura que ens deixen ser, som com volem només quan som persones adultes... tots aquest savis de "pacotilla" que alliçonen tant, o no tenen fills, o els tenen grans o massa petits i encara no saben res de res del pa que s'hi dóna. Una meeeee, tot culpa dels pares, una mèeeee molt grossa, culpa de tots, i en tot cas, aquests que ara despreciem són els qui d'aquí a 15 anys o 20 duran les nostres vides... Un respecte que els hem d'ensenyar amb el nostre respecte, que molt sovint no tenim ni mostrem...

Anònim ha dit...

m´ha agradat força.jo tinc dos fills adolescents de 14 i 17 anys i penso que sí que tenim una mica de culpa els pares, els consentim molt materialment i després no estem per ells, a més el problema de les escoles... crec que vas pel camí correcte.Aquest zel que vigili vocabulari

Angie Sandino ha dit...

Mi adolescencia fue muy calma y llena de alegrías a la vez, siento que los jovenes de ahora van demasiado a prisa... es una pena, porque pienso que hay que vivir cada etapa en su momento y disfrutarla!

Un abrazo!

zel ha dit...

Un anònim no mereix ser contestat, i menys quan vol donar consells que ningú demana. Qui parla, que doni la cara.Tots sabem quin vocabulari és adequat.
Jo conec l'Estela i treballo amb ella i la frase " i una meeee, la faig servir perquè és seva, d'acord, senyor/a anônim?
Petons Estela.

DOLORS ha dit...

Estela , moltes gràcies per ser-hi!
Per sempre,teva amiga !

Anònim ha dit...

Molt bon article!
N' hem parlat força vegades de l'adolescència i dels joves d'ara... i en contínuarem parlant doncs tenim "un ninin i una nina" que es van fent grandets i també força alumnes a l'escola a qui penso que podem ajudar a créixer.
Anem-hi posant el granet de sorra!
Petons, bonica.

Anònim ha dit...

Molt be Estela, un article fantàstic. Ela adolesents troben el que nosaltres els hi anem deixant i ells no en són culpables.

montse ha dit...

Jo sòc de les optimistes, tinc una filla a les portes de l'adolescència i puc assegurar que hi moltisims joves vàlids, molt vàlids, tot depend de l'ambient en el que es moguin, ella per exemple es "escolta", no se si sabeu el que ès, ès el que es coneix vulgarment per "boy scoutt".
Puc veure amb satisfacció com molts noies i noies de 18 a 20 i pocs anys dediquen els seus caps de setmana a fer de monitors del cau, regalen el seu temps i el seu saber als altres, voluntariament, i els inculquen valors com el companyerisme, la cooperació, el treball en grup, el esforç, el voluntariat, en fí, que hi han molts joves amb grans valors, potser no siguin una gran majoría, però hi sòn, i es per ells i amb ells pel que val la pena donar recolçament al nostre juvent.
Petons.

Anònim ha dit...

estela una noia llesta com tu hauria d´estar amb upm, has de reflexionar sobre això.una abraçada d´una persona que t´admira.

Què t'anava a dir ha dit...

Si. la culpa és que tot va pengim penjam, des de casa teva fins el Barça.

Anònim ha dit...

Estela, la veritat és que comparteixo força tot el que has exposat.
Que el jovent d'avui en dia no té res a veure amb la nostra joventud... cert. Que la societat ha canviat molt i tot va molt ràpid... cert.
Penso que el problema no és només dels joves. També és nostre (dels pares), de la societat en general, de l'Adm. Pública,... Hauríem de ser capaços de trasmitir-les tot això que tu dius als nostres fills: "Valors com el respecte, la solidaritat, la vertadera amistat, l´esforç..." Estem fomentant uns fills "tiranos", que no valoren les coses perque la majoria de vegades les tenen sense cap ni un d'esforç. Aquí el problema és notre, de la manca de dedicació cap als fills. Al final sembla que tenir fills (o no) només depén del fet de poder tenir-los colocats el major nombre d'hores possibles a la setmana, bé sigui pel tema feina (a on queda la conciliació de la vida familiar?) o pel tema de no voler renunciar a cap de les activitats que ja feia una parella sense fills...

En fi, que cada part afectada interioritzi la part de culpa compartida i a partir d'aquí intentem ficar fre a la situació, (que pel que sembla no agrada a ningú, ni als propis joves
:(((

Una abraçada, Esteleta!

Anònim ha dit...

ESTE ARTICULO ES MUY BUENO LOS AGRADECIMIENTOS Y FELICITACITACIONES AL MISMO LAS REDIRIGIREMOS AL GUIONISTA E INVESTIGADORES ETC QUE REALIZARON EN TV NO RECUERDO EN ESTE MOMENTO EL CANAL UN PROGRAMA DE TITULO LOS NIÑOS LLAVERO MUY INTERESANTE. IGUALMENTE ADMIRO QUE TE INTERESES POR TEMAS COMO ESTE Y YA QUE TE QUEDA TIEMPO PARA HACERLO DESPUES DE PREOCUPARTE POR TUS ALUMNOS POR LOS INMIGRANTES Y POR LA POLITICA MUNICIPAL TE QUEDARA UN POCO MAS PARA ANALIZAR SI TANTAS ACTIVIDADES SE PUEDEN REALIZAR CON POR LO MENOS UN 50% DE EXITO EN CADA UNA DE ELLAS IGUAL MENTE SIEMPRE PUEDES SEGUIR PLAGIANDO ARTICULOS, CHARLAS E INCLUSO LAS CLASES QUE TAMBIEN SE PUEDEN COPIAR Y MIENTRAS LAS IMPARTES PUEDES TENER LA MENTE OCUPADA EN COSAS MAS IMPORTANTES YA QUE 24 ALUMNOS NO SON UN RETO PARA UNA PERSONA QUE PUEDE ARREGLAR PROBLEMAS SOCIALES DE INTEGRACION DE FELIGRESES SIN SITIO PARA REZAR ETC MIENTRAS TANTO LOS 24 NIÑOS APRENDERAN APLAGIAR UN DIA DETRAS DEOTRO YAQUE SEGURAMENTE ESTARAN PERDIENDO EL INTERES DE QUE CADA DIA SEA UN POCO DIFERENTE DEL ANTERIOR PARA NO PERDER LA ILUSION DE IR A LA ESCUELA ESPERO QUE TENGAS TIEMPO PARA REFLEXIONAR SOBRE ESTO 24 NIÑOS QUE MIENTRAS TU ARREGLAS TU CARRERA POLITICA SE HAN PERDIDO UN AÑO DE ESTUDIO Y COMUNICACION ME SORPRENDE QUE HA ESTAS ALTURAS UNA MULTIPROFESIONAL COMO TU NO SEPA TODAVIA QUE EXISTEN PLANTILLAS PARA CORREGIR EXAMENES CREEEME TE AHORRARAS MUCHO TIEMPO Y NO COMETERAS TANTOS ERRORES DE CORRECCION NO ME HE MOLESTADO EN PONER COMAS NI EN LA ORTOGRAFIA POR SI TE SALE LA ANTIGUA VENA DE PROFESORA TE ENTRETENGAS UN RATO SIN MAS NO POR QUE NO LO HALLA SE DESPIDE UN PADRE AFECTADO Y NO EL UNICO

torroella estartit particular ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
torroella estartit particular ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.